معرفی وبلاگ
صفحه ها
دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 38459
تعداد نوشته ها : 54
تعداد نظرات : 0
Rss
طراح قالب
حمید رضا علیخانی

اقتصاد مقاومتی چگونه می تواند از جهانی سازی به نفع خود استفاده کند؟  برای پاسخ به این سوال خوب است در ابتدا  اقتصاد مقاومتی را به زبان ساده توضیح دهیم.


اقتصاد مقاومتی


به نظر می رسد اگر به جای اقتصاد مقاومتی که مجموعه ای از اهداف و روش ها و سیاست گذاری ها است، هدف اصلی این مجموعه  که همان حمایت از تولید است را، بکار بریم، با رعایت اصل ساده سازی می توانیم بهتر آنچه که این یادداشت دنبال می کند بیان داریم.

بنابراین از آنجا که اقتصاد مقاومتی مقاومت دولت در برابر تحریم تولید کُش، از طریق حمایت از تولید است، از این بعد به جای واژه ی اقتصاد مقاومتی که مجموعه ای از سیاست ها روش ها و اهداف است، از واژه ی حمایت از تولید که هدف اصلی این مجموعه است استفاده می کنیم.




تولید ملی


یکی از درس‌های مهمی که تاریخ توسعه در ایران و جهان به ما می‌آموزد و در سیاستگذاری کلان سخت بدان نیازمندیم، تنظیم عقلانی نقش دولت در فرآیند توسعه اقتصادی است. دقت در تاریخ توسعه در ایران و بسیاری دیگر از کشورهای در حال توسعه نشان می‌دهد که دولت همواره مهم‌ترین نیروی پیش برنده این فرآیند بوده است، به گونه‌ای که به عنوان مثال بنیاد بسیاری از صنایع کشور در دوران رضاشاه توسط وی و با مالکیت خود او گذاشته شد. بعدها و با نقش‌آفرینی روزافزون نفت در اقتصاد سیاسی ایران، نقش دولت در تولید و مدیریت سرمایه و کار بیشتر و بیشتر شد تا جایی که دست مرئی دولت، دست نامرئی بازار را تا حد زیادی از کار انداخت.


هجدهم 1 1396


چین و اقتصاد مقاومتی


در حال حاضر و در شرایطی که تحریم تیغ گلو شده اقتصاد مقاومتی مطرح است که شکل تهاجمی داشته باشد نه اقتصادی که در زمان جنگ اتخاذ می شد؛‌ اقتصادی که با استفاده از تاکتیک ها زیر ساختهای اقتصادی کشور را تقویت کرده و اقتصاد کشور را از شکنندگی خارج کند ضمن اینکه تحریم ها بر آن اثر نگذارد و با کیفی سازی کالاها و برتری آنها نسبت به مدل های مشابه جهانی به بازارهای بین المللی راه یابد.

سوال اینجاست که آیا با وجود شرایط اقتصاد کنونی  می توانیم به چنین اقتصاد مقاومتی دست یابیم؟ اگر روند فعلی به همین منوال ادامه پیدا کند امکان اینکه بخواهیم به موفقیت برسیم روشن و عملی نیست. چرا که چاره راه تنها تولید انبوه و با کیفیت است و تنها  از طریق حمایت از تولید و بخش خصوصی و تجدید نظر در روشهای فعلی حمایتی ممکن است. باید با برداشتن برخی قوانین دست و پا گیر که سم مهلک و ضربه آخر به بدنه تولید است شروع کنیم. تغییر قوانین،‌ برداشتن بروکراسی ادارات،‌ کاهش موانعی که بانکها بر سر راه تولید می گذارند - که در بسیاری مواقع بیش از تحریم تولید را نابود می کند- از جمله اقداماتی است که باید در راستای اقتصاد مقاومتی صورت گیرد.

چهارم 12 1395
X